top of page

יותר מאשר רק "לעבוד בצוות" – על חשיבות שיתוף הפעולה בתוך צוות

תמונת הסופר/ת: Ruchi GanorRuchi Ganor

כמעט כל ארגון חורט על דגלו את החשיבות של "עבודת צוות" ועל יצירת "שיתופי פעולה" בין חברי הצוות, אך עבודת צוות אמיתית כמעט ואינה קיימת בו. כדי להפוך "עבודת צוות" מקלישאה לדרך אמיתית לקדם את מטרות הארגון ואת מטרות העובדים בו, נדרשת הבנה של המושג ושל האתגרים הנלווים אליו.

כוחם וחוסנם של ארגונים, נמדד כמובן גם בחוזקם של הקשרים בין העובדים בו. צוות חזק שעובד באופן מסונכרן, מגיע לתוצאות גבוהות ולהישגים משמעותיים ברמה העסקית וברמה הבינאישית.


בדרך להשגת עבודת צוות - האתגרים


קיימים לא מעט אתגרים בדרך להשגת שיתוף פעולה בתוך צוות. הנה כמה מהם, והדרך האפשרית להתמודד עמם:


קונפליקטים בצוות

קונפליקט בתוך הצוות עלול להבהיל אותנו. מנהלים ועובדים רבים מעדיפים לחתור לעבודה הרמונית בצוות, אך לא תמיד זה אפשרי ונכון. כדאי שלא לפחד מקיומם של קונפליקטים בתוך הצוות, אלא לקבל כלים לניהול נכון שלהם. מיקוד הקונפליקט במטרותיו של הצוות היא דרך אחת. במקום לחשוש מקונפליקטים נכון יהיה להבין כי הקונפליקט מאפשר להגיע לפתרונות יצירתיים מחברי הצוות.


העובד – חלק מהצוות

אי אפשר להתעלם מכך שגם מי שעובד כחלק מצוות, מתוגמל על פי התוצאות שהוא משיג ונמדד על פי ההישגים האישיים שלו עצמו. זה אחד האתגרים החשובים עבור ראש הצוות: הוא נדרש לאזן בין הקבוצה לבין הפרט. כאשר האיזון הזה מתקיים בצוות, כל אחד מהחברים בו שואף להשיג את מטרותיו האישיות אך פועל להשגת מטרות הצוות במקביל.


תקשורת יעילה

מטרות ברורות לחברים בצוות יחד עם יצירת תקשורת בונה בין חברי הצוות, מהווים אתגר ממשי. חשוב שכל אחד מהחברים בצוות יכיר את התפקיד שלו יחד עם תחומי האחריות והיעדים הנגזרים ממנו. בשילוב עם תקשורת אפקטיבית בין כל חברי הצוות, ניתן להשיג בצורה טובה יותר מטרות משותפות תוך הגדרת הגבולות הברורים של כל תפקיד בצוות.


מנהל הצוות

למנהלת או מנהל הצוות יש תפקיד מכריע באיכותה של עבודת הצוות ושיתוף הפעולה בין החברים בו. ניהול חכם מאפשר שיתופי פעולה בין צוותים שונים יחד עם שיתוף הפעולה בתוך הצוות ויש לו השפעה מכרעת על היכולת של הארגון לעבוד בצורה אפקטיבית.



מתי יש צורך לעבוד על עבודת הצוות?


החדשות הטובות: על היכולת לשתף פעולה ולעבוד יחד בתור צוות – אפשר (וכדאי) בהחלט לעבוד בכל עת. ויש גם שלושה מצבים בהם יש צורך ממשי בחיזוק שיתופי הפעולה והעבודה בצוות:


בצוות חדש: עם תחילת עבודתו של צוות חדש כדאי לערוך פעילות הכוללת היכרות אישית ומקצועית מעמיקה, פעילות גיבוש, תיאום ציפיות בינאישי וגיבוש של התפיסה הצוותית.


במצב בו מתניעים תהליך: בהתנעה של תהליך חדש ומשמעותי בארגון. חשוב לגבש את הצוותים אשר יקחו בו חלק. רצוי ליצור חיבור בין החברים בצוות, מוטיבציה להתנעת התהליך והזדהות עם המטרות של התהליך.


גם למנהלים: לא פחות ואף יותר חשוב שיתוף פעולה אצל מנהלים בארגון, וזאת על מנת שצוותים שונים לא יבצעו עבודה כפולה.


הקליקו לקריאה נוספת על סדנאות פיתוח הצוות של אוש"ן

Comments


bottom of page